Rijden met de Harley-Davidson Sportster 1200 Custom

Friday, April 22, 2011

                            

                                                      Door Onno “Berserk” Wieringa
De Sportster is al sinds de introductie in 1957 een motor voor liefhebbers van snel, sportief gebruik, en is voorzien van een flinke dosis ‘attitude’. De Sportster is licht en handzaam, vlot door het drukke verkeer te manoeuvreren en is sinds enkele jaren in bijna elke uitvoering kant en klaar te koop, of met de vele onderdelen en accessoires uit de uitgebreide Harley-Davidson  ‘Parts & Accessories Catalogue’ om te bouwen van sportieve fiets tot luxe toermotor tot coole custom. De 1200 Custom richt zich vooral op de laatste groep. Een splinternieuwe staat voor mij klaar om mee te rijden. En nu ’s met mooi weer voor de broodnodige verandering! Zo reed ik afgelopen week door het land, genietend van een mooie motor, in de zon!

Het brede voorwiel, de fraai gevormde tank en het lage profiel van de motor zijn de eerste dingen die opvallen. De Sportster heeft veel mooie details en accenten; de koplamp met verchroomde ‘eye-brow’, geïntegreerde risers met daarin verwerkt de controlelampjes en de simpele, maar doeltreffende teller zijn op de mooi afgewerkte dikke vork gemonteerd.



Mooi afgewerkt, zoals de koplamp met 'Eye-brow' en de brede  voorvork
Het contactslot zit rechts naast het balhoofd waar ook het stuurslot zit. De motor is rijkelijk van chroom voorzien en staat te schitteren in het zonlicht. Contact aan, startknop indrukken en de van injectie voorziene 1200 staat te stampen. Met de voeten op de forward controls en de handen op het relatief smalle stuur ga ik op pad. Het uitzicht op de mooi gewelfde tank, de teller, risers en de brede vork is mooi en de zit is voor zo’n lage motor goed te noemen. Als eerste staat een rit langs de Lek gepland. Maar een kleine teleurstelling volgt. De motor reageert log op het sturen, de schokbrekers slaan bij elke hobbel door en fijn bochtjes pikken is er dus niet bij. De motor voelt aan alsof ie een wielbasis van drie meter heeft en geeft een gevoel als zaten de balhoofdlagers vast. Mmm, dat rijdt dus niet zo fijn als verwacht. De achterschokbrekers blijken op de allerlaagste stand te staan en door die te verstellen zal het ongetwijfeld beter gaan. Dus met gezwinde spoed naar Harley-Davidson Dealer Motor Saloon in Amersfoort, waar de schokkers op de strafste stand worden gezet. Het verschil is direct merkbaar. Omdat de motor achter nu wat hoger staat, is de balhoofdhoek wat steiler geworden, is de druk op het voorwiel groter en is de wegligging dus een stuk verbeterd. Wat een verschil maakt een goede afstelling dus uit op het rijgedrag! De motor stuurt lichter en directer, zwabbert nauwelijks meer en rijdt veel beter. Maar echt lekker sturen, dat doet ie niet en daar heeft het dikke 16 inch voorwiel schuld aan zo weten we, want vergelijkbare modellen met een dunner voorwiel reageren veel beter. Niet ernstig, zeker de gemiddelde rijder zal het niet als een probleem ondervinden, maar de sportieve en/of veeleisende rijder zal dat zo ervaren.
De achterschokbrekers zijn voor de sportievere rijder onder de maat

Het dikke 16 inch voorwiel is een blikvanger maar is wel nadelig voor het rijgedrag

De remmerij is nog niet optimaal op elkaar ingesleten en dus moet er de eerste kilometers nog redelijk stevig met de rechtervoet op het rempedaal worden geduwd om de benodigde vertraging te krijgen. Na de eerste paar honderd kilometer wordt dat gelukkig al snel stukken beter en remt de 1200 zowel voor als achter voldoende voor een cruiser. 
De remmen waren na een paar honderd kilometer ingeremd en fungeerden toen goed

Het uiterlijk is iets wat veel mensen aanspreekt en overal waar je stopt komen mensen kijken en vertellen hoe mooi ze de motor wel niet vinden. Het is dan ook een smaakvol geheel, qua spuitwerk wat mooi diepe kleuren heeft, geaccentueerd met veel chroom en de dikke wielen vindt ook iedereen prachtig.


http://www.motorsaloon.nl/


De Sportster Custom is rijkelijk van chroom voorzien

De tankinhoud is bescheiden, als het lampje al enige tijd brandt, (er is helaas geen teller die aangeeft hoeveel kilometers er nog te rijden is met de reservevoorraad) gaat er net geen elf liter in, wat een actieradius van zo’n 200 kilometer betekent.  De Sporty weegt 260 kilo en levert 49 kW (67 pk) bij 5700 tpm en heeft een koppel van 98 Nm bij 3200 tpm.  Het Evolution motorblok van de Sportster hangt in rubbers en slechts bij hoge toerentallen zijn de trillingen voelbaar maar het wordt nooit irritant. Met speels gemak rijd ik met de Custom rond, kleine dijkweggetjes zijn een genot om op te rijden. Daar, en op provinciale wegen voelt deze custombike zich het meeste thuis. En heb je haast en gooi je het gas open, dan staat ook op de snelweg de Sportster haar mannetje. De Custom loopt met gemak door de 180 km/h, wat voor de gemiddelde customrijder ruim voldoende zal zijn.  
Mooie tanklogo's op het diepe spuitwerk
De tankinhoud is minder groot dan je op het oog zou zeggen

Pluspunten: De mooie afwerking,  spuit- en chroomwerk, details als de brede wielen, dikke voorvork, het stuur/riser/koplamp/dashboard gedeelte.   
Minpunten: Stuurgedrag / schokbrekers, (al zullen alleen sportieve en/of veeleisende rijders dat zo ervaren) en de ‘tuinslang’ remleidingen.
                        Met hartelijke dank aan Harley-Davidson en Motor Saloon Amersfoort
Een stuurfiets is de Custom zeker niet, je moet werken om de bochten soepel te nemen.   
De rij-foto's zijn gemaakt door Ricardo, Global Design Vianen

Teller en dashboard zijn in de stuurbevestiging geintegreerd.
Het Evolution motorblok is in rubbers opgehangen
Lang en laag, een echte Custom uitvoering met mooi spuitwerk en dikke wielen.
                      Harley-Davidson 1200 Custom Modeljaar 2011

No comments:

Post a Comment

 

Followers

Popular Posts